تصویر لودر

معروف‌ترین معادن یاقوت

یاقوت

لیست محتوا

معروف‌ترین معادن یاقوت

یاقوت به‌عنوان یک گوهر ارزشمند و زیبا، مورد توجه بسیاری از افراد قرار دارد. خوب است بدانید که به این ماده معدنی یاکند نیز گفته می‌شود. ازآنجاکه کوراندوم‌ها از خانواده سنگ‌های آذرین و دگرگونی می‌باشند، ممکن است در ترکیب شیمیایی آن‌ها مقداری ناخالصی مانند تیتانیوم، کروم، مس، منگنز و آهن وجود داشته باشد. این عناصر باعث ایجاد رنگ‌های متفاوت در بلورهای این گوهر می‌شوند. به‌طورکلی به کریستال‌های رنگی که دارای رنگ‌های زرد، بنفش، آبی و یا دیگر رنگ‌ها هستند، سفایر یا فانتزی می‌گویند. شکل بلوری انواع کوراندوم، مثلثی است و از شفافیت و درخشندگی خاصی برخوردارند.

آشنایی با انواع یاقوت

بهتر است قبل از معرفی معادن و ذخایر یاقوت، با انواع آن‌ها آشنا شوید. همان‌طور که گفته شد کریستال‌های این گوهر بر اساس نوع و میزان عنصری که در ترکیب اکسید آلومینیوم جای گرفته، می‌توانند رنگ‌های متفاوتی داشته باشند. انواع مختلف یاکند بر اساس رنگ عبارت‌اند از:

یاقوت سرخ (Ruby)

روبی رنگ جذاب و منحصربه‌فردش را مدیون وجود مقادیری عنصر کروم در ترکیب خود است و هر چه مقدار کروم در سنگ بیشتر باشد، رنگ قرمز گوهر نیز افزایش می‌یابد. به‌طوری‌که اگر درصد کروم به میزان بسیار کمی باشد، سنگی صورتی‌رنگ تشکیل می‌شود. وضوح کریستال‌های روبی از شفاف تا نیمه شفاف متغیر است.

یاکند آبی یا کبود

 بعد از یاکند سرخ، گونه آبی یاقوت یکی از محبوب‌ترین و البته معروف‌ترین گوهرها بین مردم است. دلیل رنگ آبی این گوهر، وجود مقدار اندکی آهن و تیتانیوم در سنگ آن می‌باشد. با توجه به درصد حضور این دو عنصر در سنگ، طیف رنگی آن از روشن (آبی مایل به سبز) تا تیره (مایل به بنفش) متغیر است. جالب است بدانید که هرچه رنگ آبی و بنفش، پررنگ‌تر باشد کیفیت گوهر نیز بیشتر خواهد بود.

یاقوت

یاکندهای سفایر

 همان‌طور که گفته شد انواع یاقوت سفایر که دارای رنگ فانتزی هستند شامل زرد، نارنجی، سبز، بنفش و سفید می‌شوند. زمانی که آهن در ترکیبات کانی وجود دارد، رنگ زرد خیره‌کننده‌ای را در بلورهای این سنگ به وجود می‌آورد و اگر مقدار آهن بیشتر شود و همراه با آن کروم نیز در یاکند ترکیب شود، کریستال‌های یاقوت نارنجی‌ می‌شوند. جلا و سایه‌هایی که بر روی سنگ نارنجی وجود دارد؛ جلوه آن را زیباتر می‌کنند. خوب است بدانید که نوع گوهر، بسیار نادر و کمیاب هست.

حضور آهن همیشه باعث زرد شدن رنگ سنگ نمی‌شود بلکه گاهی سایه سبز براقی را بر روی آن به وجود می‌آورد که باعث دوچندان شدن زیبایی‌اش می‌گردد. طیف رنگی بنفش مایل به قرمز تیره تا ارغوانی، نشان‌دهنده وجود وانادیوم در ترکیب کوراندوم است. برخی از افراد بر این باورند که رنگ بنفش یاقوت، باعث ایجاد حس آرامش و بیداری معنوی می‌شود.

یاقوت سفید

 بسیاری از افراد تصور می‌کنند که رنگ یاقوت سفید، واقعاً سفید رنگ است اما این گوهر از آن جهت که دارای بلورهای شفاف و بی‌رنگ است این‌گونه نامیده می‌شود. در یاکند سفید که بسیار هم کمیاب است، هیچ‌گونه ناخالصی و عنصر دیگری ترکیب نشده و تا حدودی مشابه الماس است.

یاکند مونتانا

دلیل نام‌گذاری این سفایر به اسم مونتانا، محل استخراج آن که شهری در آمریکا است می‌باشد. رنگ مونتانا از طیف آبی متوسط تا سبز متغیر است اما در بین آن‌ها دو رنگ سبزآبی و دودی یکی از چشمگیرترین گوهرها به شمار می‌آیند. سایه‌روشن‌های خاص و دوام بالایی که مونتانا از آن برخوردار است، قیمت و ارزش آن را بالا برده است.

یاکند پادپاراچا

این یاقوت در کشور سریلانکا کشف ‌شده است و رنگ ترکیبی زرد و قرمز و گاهی رنگ صورتی با تناژی ملایم و آرام دارد. ازآنجاکه رنگ پادپاراچا، شبیه به نیلوفر آبی است، به این اسم نام‌گذاری شده است. چراکه Padparadscha از کلمه‌ای سینالی گرفته ‌شده که به معنای «شکوفه نیلوفر آبی» می‌باشد.

یاقوت

یاقوت ستارهای

کوراندوم ستاره‌ای تقریباً در تمامی نوع رنگی یاقوت وجود دارد؛ زیرا پدیده استار که به شکل یک ستاره با 3 تا 6 پرتو است روی سطح گوهر به وجود می‌آید. هرچه رنگ سنگ قوی و عمیق‌تر باشد، این پدیده بیشتر به چشم می‌خورد. ویژگی استار در یاکندهای زرد، سبز و نارنجی ظاهر نمی‌شود.

یاکند رنگارنگ

گاهی در انواع یاقوت‌ شاهد پدیده تغییر رنگ هستیم. به‌عنوان مثال ممکن است سنگ در تابش نور خورشید به رنگ آبی باشد و در زیر نور فلورسنت، سایه‌هایی از ارغوانی تا بنفش مایل به قرمز را داشته باشد. همچنین در موارد خیلی نادر دیده ‌شده که کانی سبزرنگ در نور فلورسنت، رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز را به نمایش می‌گذارد. این سنگ‌ها به دلیل رنگی بودنشان در برابر پرتوهای نوری مختلف به یاکند رنگارنگ مشهورند.

معرفی معادن مشهور یاقوت

یکی از معروف‌ترین، بهترین و شناخته‌شده‌ترین معادن دارای یاقوت در منطقه برمه شهر میانمار قرار دارد که در آن انواع رنگی گوهر خصوصاً یاکند قرمز و نوع کبود یا آبی آن یافت می‌شوند. هرچند وجود لکه بر روی این سنگ‌ها کاملاً طبیعی است اما کوراندوم‌های برمه دارای کمترین میزان لکه هستند.

ذخایر منطقه تایلند

یاکندهایی که در تایلند کشف می‌شوند بعضاً دارای رنگ قهوه‌ای تیره هستند و نوعی روبی به شمار می‌آیند. گوهرهای این شهر در رتبه دوم از لحاظ ارزشمندی قرار دارند. اصطلاح یاقوت سیاه به سنگ‌های قهوه‌ای و یا شرابی گفته می‌شود که عموماً آن‌ها را از بخشی در جنوب بانکوک استخراج می‌کنند.

ذخایر منطقه سریلانکا

پس از میانمار، سریلانکا به‌عنوان سومین منطقه که از گوهرهایی زیبا، درخشان و باکیفیت برخوردار است، به شمار می‌آید. میزان استخراج این ماده معدنی در معادن سریلانکا محدود است اما همان تعداد کم به دلیل ویژگی‌های ظاهری خاص، در بین مردم بسیار محبوب می‌باشند.

ذخایر منطقه تانزانیا

یکی دیگر از مناطقی که می‌توان در آن گوهرهای یاقوت تقریباً بی‌نقص و با کمترین میزان لکه را پیدا کرد، شهر تانزانیا در آفریقای شرقی است. به دلیل موقعیت جغرافیایی، سنگ‌های استخراج‌شده از این معادن، رنگی تیره‌تر نسبت به دیگر ذخایر دارند. البته لازم به ذکر است که هرچه اندازه گوهر بزرگ‌تر باشد شدت رنگ آن پایین می‌آید. روبی‌هایی که در منطقه Songea وجود دارند، از نظر رنگ بسیار مشابه گارنت هستند.

ذخایر منطقه ویتنام

یاکندهایی که در ویتنام یافت می‌شوند عموماً دارای کیفیتی مشابه سنگ‌های میانمار یا برمه هستند و ارزش زیادی دارند. Nghe و  Yan Bal دو منبع اصلی یاقوت در ویتنام محسوب می‌شوند. از بین یاکندهایی که در این شهر تولید می‌شوند تنها 30 درصد آن‌ها قابلیت تراش خوردن دارند. این یعنی مقدار کمی از آن‌ها دارای کیفیت تجاری مطلوبی هستند. همچنین روبی‌های تایلند دارای طیف رنگی صورتی بسیار کمرنگ تا قرمز خونی هستند.

ذخایر منطقه ماداگاسکار

کریستال‌هایی که در ماداگاسکار یافت می‌شوند از طیف رنگی وسیع و جذابی برخوردارند و یک ترکیب رنگی بی‌نظیری را تشکیل می‌دهند و همچنین کیفیت بالایی دارند.

ذخایر منطقه موزامبیک

موزامبیک دارای زیباترین نوع یاکند است و یک کشور مهم در زمینه تولید آن محسوب می‌شود اما کیفیت سنگ‌های استخراج‌شده از موزامبیک به یاقوت برمه نمی‌رسد. در قسمت شمالی این کشور در ناحیه مونت پوز می‌توان یاکندهایی که دارای پدیده استار هستند را یافت.

ذخایر منطقه هند

هند یکی از غنی‌ترین منابع موجود در جهان است ولی سنگ‌های آن، کیفیت یاقوت برمه و ماداگاسکار را ندارند و به‌اصطلاح ناپاکی و ناخالصی زیادی در آن‌ها وجود دارد. بااین‌حال کوراندوم‌های کشمیر کیفیت بالاتری نسبت به دیگر مناطق هند دارند.

یاقوت

ذخایر منطقه گرینلند

گوهرهای موجود در این منطقه جزو سخت‌ترین، متراکم‌ترین و البته باارزش‌ترین یاقوت محسوب می‌شوند. ازآنجایی‌که یاکندها در سنگ‌هایی یافت می‌شوند که به گفته زمین شناسان، قدمتی 3 میلیارد ساله دارند، می‌توان گفت گوهرهایی که از معادن گرینلند استخراج می‌شوند از قدیمی‌ترین‌ سنگ‌ها به شمار می‌آیند.

ذخایر منطقه تاجیکستان

 انواع یاقوت که در سال 1970 از معدنی به نام اسنیژنه (Snezhnoe)در تاجیکستان یافت شدند در عین کمیاب بودن با کیفیت بسیار بالایی عرضه می‌شوند.

جواهرشناسی زرگر

آزمایشگاه و آموزشگاه گوهرشناسی زرگر مجموعه‌ای معتبر برای تشخیص انواع سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی و فلزات گرانبها در آزمایشگاه‌هایی مجهز و تخصصی است. همچنین این مرکز با همراهی استادانی باتجربه و حرفه‌ای، اقدام به برپایی محیطی مناسب به‌منظور برگزاری دورهای آموزشی، برای افراد علاقه‌مند کرده است.

اشتراک گذاری
Picture of جواهری زرگر

جواهری زرگر

معروف‌ترین معادن یاقوت

2 نظر در “معروف‌ترین معادن یاقوت

  1. آواتار محمدرضا رحیمی محمدرضا رحیمی گفت:

    سلام برای کلاسهای آموزشی کجا باید مراجعه کنم ،آیا شماره تلفنی دارید که هماهنگ کنیم؟

    1. آواتار tech-zargar tech-zargar گفت:

      سلام با شماره های موجود در بخش تماس با ما در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.